28. srpnja 2018.

Na instagramu često opravdavam ovoje odsustvo sa bloga.Mnogo toga je utjecalo na to da već duže vrijeme ne pišem, a razmišljajući kako da vam objasnim situaciju, odlučila sam se krenuti od samog početka.

Sredinom marta, na licu su mi se pojavile sitne bubuljice koje nisam smatrala ozbiljnim. Vrućine, pojačano znojenje, lučenje sebuma, sve mi je to nekako bilo logično i pokušala sam se nositi sa tim malo jačom skin care rutinom. Situacija je postala alarmantna kada su bubuljice prešle u upaljene procese te se raširile šo vratu i dekolteu. Odlazak doktoru je bio neminovan.
Svaki odlazak specijalisti mora početi sa porodičnim ljekarom te sam tu dobila prvu "dijagnozu", a koja je glasila alergijska reakcija na možda neki šampon, kupku ili pak gel za umivanje. Primila sam kortikosteroid injekciju i Flonidan tablete. Nakon 2-3 dana situacija se uopće nije smirila, već je bivala sve gora i gora tako da sam ponovno potražila lječnićku pomoć, ali ovoga puta uz zahtjev da želim specijalisti. Uputnica za bolnicu na odjeljenje kožne i venerične bolesti uz primanje odmah i hitno jer je i porodičnom ljekaru situacija bila čudna. Nova dijagnoza, alergija na sunce, nova terapija, a razgovor je išao ovako:

Doktorica: Jel' te svrbi?
Ja: Ne
D: Ma da, hoće to svrbiti.
J: Ali ne svrbi me
D: Evo ti nastavi piti Flonidan da te nebi svrbilo...

Uz gomilicu lijekova, otišla sam kući u nadi da će se situacija smiriti. Nova terapija svodila se na kortikosteroidnu krekremu Advantan, čija upotreba se strogo kontroliše te se krema smije koristiti sve 5 dana i samo jednom dnevno.
Avene Tolerance  krema, koja je imala funkciju smirenja kože nakon Advantan kreme te La Roche Posay anthelios XL  krema sa zaštitnim faktorom 50+  namijenjenu osjetljivoj i koži netolerantnoj na sunce kako bi spriječila alergiju. Čisto da odma napomenem da tu kremu i dalje koristim jer mi se pokazala super.







U toku tih 5 dana terapije, određene upale su se primirile, dok veći broj nije. Te nakon prestanka sa Advantam kremom su se sve vratile, a ove druge pogoršale. Situaciju je dosta smirivala u smislu upaljenosti jer  Avene Tolerance krema, koja je ublažavala crvenilo, međutim to ništa nije prolazilo.

Treću sreću sam potražila kod privatnog dermatologa koji je imao treću dijagnozu, a ona je glasila: VIŠAK SEBUMA SA KOSE NEMA GDJE DALJE IĆI PA TI SE SPUŠTA NA LICE... Propisala mi je tu brdo krema, Durcay argeal  šampon koji se baš i nije proslavio. Šampon je namijenjen masnoj kosi, za upijanje i reduciranje sebuma te za volumen kose,sadrži glinu i koristi se po principu duplog šamponiranja na način da svako od ta dva šamponiranja traje od 3-5 minuta uz masažu tjemena kako bi se postigli rezultati. Nažalost, šampon mi je prije svega prouzrokovao veliku količinu peruti sa kojom gotovo nikada nisam imala problema, dosta mi je isušio kosu, te se kosa bez obzira na balzam ( jer maska kao jači proizvod nije preporučena da se nanosi u toku trajanja terapije sa ovim šamponom, doduše ni balzam, ali nisam mogla ništa ne koristiti) mnogo mrsila i jako teško rasčešljavala.




Kreme nisam iz te terapije uzimala jer mi je već poprilično bilo preko glave svega i pokušala sam sama da smirim situaciju. Kroz dva tjedna bilo je napretka, ali jedno jutro sam ustala gora nego što je ikako bilo prethodnih već tada dva mjeseca. Ponovno uzimam uputnicu i idem u bolnicu na odjeljenje za kožne bolesti i nakon dva mjeseca borbe i trećeg odlaska na isti odjel, odlučim se pozvati na svoju tetku koja tu radi godinama i dobijam potpuno drugačiji pristup. Konačno me doktorica saslušala, i na kraju balade, rekla da su akne. Klasični primjer akni na odrasloj koži, što je mene šokiralo jer akne, u 27-oj godini života, ajde reko OK neka bude. Dobila sam tu tester jednog gela za umivanje, dva-tri testera kreme za ujutro i kreme za uveče.

Istražujući, zaista je veliki procenat žena/djevojaka koje u odrasloj dobi dobiju akne, prema slikama koje sam gledama zaista je to ličilo na moj problem, na par slika je bilo identično.







Tu veće odlučim se isprobati te testere, ujutro ustajem da aknama, ali toliko smirenim, neuporedivo manje upaljenim i odlučujem se na kupovinu full size proizvoda jer to je bio jedini ozbiljni pomak u prethodna dva mjeseca.

Durcay Keracnyl pjenušavi gel sadrži djelatni sastojak Prohydrine s hidrozaštitnom ulogom, koji obnavlja i štiti kožu od isušivanja pa se može koristiti kod svih oblika akne i uz svu anti-akne terapiju (čak i uz oralnu terapiju).Izuzetno je blag, također vrlo blago pjeni i ima neutralni, čisti miris. Koristila sam ga i ujutro i uveče, kožu mi je zaista čistio, nije je isušivao, nije me peckalo kada ga nanosim na lice, bila sam u tom trenutku jako zadovoljna.





.Cleanance EXPERT emulzija je proizvod s potpuno novim pristupom…nikad prije viđena strategija i ciljano djelovanje na nepravilnosti, uz istovremeno poštivanje fiziologije kože. Za učinkovito djelovanje Cleanance EXPERT emulzije zaslužna je kombinacija inovativnih:
Diolényl®* je patentirana inovacija  Pierre Fabra, s trostrukim selektivnim djelovanjem. Smanjuje proliferaciju bakterija, smanjuje crvenilo i potiče otklanjanje prištića.
X-PressinTM* pomaže otklanjanju mitesera i izglađuje teksturu kože.
Monolaurin* regulira hiperpodukciju sebuma.
Avène termalna izvorska voda djeluje umirujuće i antiiritacijski.




Cleanance EXPERT je kremasta emulzija koja se lako razmazuje te pruža osjećaj ugode i svježine.
Brzo se i potpuno upija te ostavlja kožu baršunasto mekom uz završni sloj poput pudera, bez ostataka filma ili osjećaja ljepljivosti.
Ova emulzija i tretira i hidratizira i matira kožu te se može koristiti kako samostalno tako i u kombinaciji sa terapijom protiv akni.

Cleanence expert emulziju sam nanosila na lice ujutro, nakon čišćenja, vrlo je lagana, brzo upija, kožu ostavlja matiranom i na dodir vrlo mekanom.

Uveče sam koristilakorist TriAcnéal EXPERT emulziju koja je hidratantne i nemasne teksture koja se lako upija u kožu. Koža postaje glatka i sjajna, vidljivo užih pora i bez masnog sjaja.

Protiv nepravilnosti: aktivni sastojak Diolényl®*s trostrukim selektivnim djelovanjem koji smanjuje proliferaciju bakterija, smanjuje crvenilo i potiče otklanjanje prištića.
Keratolitik: aktivni sastojak X-PressinTM* koji pomaže otklanjanju mitesera koža izgleda zaglađeno.
Obnavlja - Retinaldehid regulira orožnjavanje i sprječava stvaranje komedona, te štiti postojeće promjene od upale.
Umiruje - Avène termalna voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode na koži.

TriAcnéal expert emulziju sam u početku nanosila na cijelo lice ii vrat, a kako su se akne povlačile, nanosila sam je ciljano, samo na mjesta koja su ostala upaljena. TriAcnéal expert emulzija ima tendenciju da isušuje kožu, obzirom da je jači tretman protiv akni, ali i izuzetno efikasan.

Za predio dekoltea, nisam koristila TriAcnéal expert emulziju, iskreno bilo mi je žao trošiti toliko jer je pakovanje dosta malo, a meni je lice zaista bilo prioritet, te sam za predio dekoltea koristila Skinokren kremu, koja je lijek i koju vam nebi preporučila da koristite dok se prethodno ne savijetujete sa lječnikom. 




Nakon neka dva i po tjedna, akne su se povukle gotovo u potpunosti, ostala je po koja malo upornija, ali sam TriAcnéal expert emulziju nakon potrošene prve bočice prestala koristiti i potpuno prešla na Cleanence expert emulziju i ujutro i uveče. Da samu sebe ne ureknem, moje lice,vrat i dekolte su sada u mnogo boljem stanju, povremeno mi se akne pojačaju, posebno u periodu ovulacije,ali ništa toliko strašno kao što je bilo.



Trenutna rutina mi se svodi na to da lice ujutro umivan Durcay Keracnyl pjenušavim gelom, nakon toga nanosim Cleanence expert emulziju i nastavljam sa make up-om.

Kada skidam make up, prvo lice umijem Afrodita Clean phase umivalicom, kako bi skinula površinski šminku, zatim koristim Avene Cleanence Cleansing gel  uz električnu četku za čišćenje lica kako bi uklonila sve što je ostalo od šminke i nanosim Durcay Keracnyl repair kremu koja je također namijenjena borbi protiv akni, ali uz dodatnu pojačanu hidrataciju kako se koža nebi isušila.





I za kraj, evo kako moja koža izgleda trenutno.




* u tekstu sam za određene proizvode koristila tekstove sa oficijelnih stranica, kako bi što bolje opisala sastav samih proizvoda
* za neke proizvode trenutno nemam ambalaže, za one koje imam imate slike
* slike akni u tekstu su već u prolaznoj fazi jer se nisam sjetila da slikam cijelokupan proces jer tko bi se toga sjetio u toliko groznom periodu
* svaki od proizvoda je slikan u stanju u kakvom se trenutno nalazi, kako bi lakše shvatili koliko je proizvoda potrošeno i koliko je vremenski trebalo da se svaki od tih proizvoda potroši, koliko je sama borba trajala dok su neki od proizvoda gotovo novi što bi značilo da su ponovljena kupovina te od svega navedenog Durcay Keracnyl pjenušavi gel, Durcay Kerancyl repair kremu, Avene Cleanence cleaning gel i cleanence expert emulziju nastavljam kupovati do kad god budem imala potrebu za tim i svaki proizvod je kupljen već više od dva puta.


Pišite mi ako ste imali slična iskustva?Kako ste se izborili sa aknama ili se još uvijek borite?

Absolute beauty by Olja . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates